iDentacle implementatie bij ID College

Identity Management implementatie op basis van iDentacle van TMDi en Microsoft MIM. ID College is een regionaal opleidingscentrum met vestigingen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt ID College ook cursussen voor volwassenen.

Het belang van Identity Management in het onderwijs
Hans Kramer is Hoofd ICT bij ID College. “Identity Management is voor ons heel belangrijk, feitelijk draait onze organisatie er op. Identity Management is bij een school ook een vrij complex proces; met studenten heb je te maken met allerlei fasen vanaf het moment van inschrijven totdat ze onze school verlaten.
We hebben twee leerlingen administraties: Eduarte voor het MBO en Magister voor het aanvullend volwassenen onderwijs. Bij ID College hebben we1.100 medewerkers en we verwelkomen elk jaar 3.000 – 4.000 nieuwe studenten. Dit betekent jaarlijks een grote instroom die direct een plek moet hebben in de school. De leerlingen moeten meteen aan de slag en hebben daar IT bij nodig.”
De keuze voor IDentacle
ID college werkt al meer dan 14 jaar samen met TMDi. Iwan Doornhein, Infrastructuurbeheerder bij ID College: “De IT markt verandert en TMDi verandert mee. Waar ze vroeger vooral consultancy rond beheer leverden, is hun focus verschoven naar online diensten en Identity Management (IM). Wij hadden een IM oplossing van Microsoft (ILM) waar we ongeveer twee jaar gebruik van hebben gemaakt en waar TMDi al werkzaamheden aan verrichte.
Op een gegeven moment presenteerde TMDi hun nieuwe IM framework IDentacle. Wij gaan fuseren met ROC Leiden, die gebruik maakt van Red Spider en we hebben de twee oplossingen met elkaar vergeleken. Mede dank zij de pragmatische aanpak van TMDi hebben we voor IDentacle gekozen.”
De migratie
ID college had besloten de huidige IM omgeving binnen het IDentacle framework onder te brengen. Hans Kramer: “Toen kwamen we in een bijzonder vervelende situatie terecht. Op het moment dat wij vlak voor de zomervakantie de migratie wilden opstarten, viel onze ILM omgeving om. Het probleem was niet op te lossen, zelfs niet door Microsoft. Uit noodzaak hebben we er voor gekozen om in zeer korte tijd een volledig nieuwe oplossing te bouwen.
Onze nieuwe omgeving is gebouwd op basis van Microsoft MIM en IDentacle. IDentacle is een standaard oplossing met maatwerk implementatie. Microsoft heeft een concurrerend prijsniveau voor onderwijs en de combinatie met IDentacle is ijzersterk. We hebben er voor gekozen om deze oplossing te zijner tijd ook bij ROC Leiden te gaan implementeren.”
Iwan Doornheim vult aan: “Wat volgde was een heftige periode met veel nachtelijke uren vanuit TMDi en onze kant. Er hadden zich al duizenden nieuwe studenten ingeschreven die een brief moesten krijgen. Als het nieuwe systeem niet was gaan draaien, hadden we een groot probleem gehad. Maar halverwege juli werkte het en we konden live.”
De voordelen
Hans Kramer: “De resultaten van onze nieuwe IM omgeving waren zeer positief: een hogere acceptatie vanuit de docenten, minder support en een hogere tevredenheid onder studenten. Bij de bouw van de nieuwe IM omgeving hadden we meteen een self-service wachtwoord reset voor studenten in laten bouwen, dat was echt een winner.”
Iwan Doornhein: “Wij hebben acht locaties en zitten normaal gesproken de eerste twee weken van een nieuw studiejaar op locatie om te helpen opstarten. Dit jaar is dat proces minimaal 50% beter gegaan, mede te danken aan IDentacle met de self-service password functie en de notificatiebrief die vanuit IDentacle is verstuurd.”
Ervaringen met TMDi
Hans Kramer: “De samenwerking met TMDi verloopt erg prettig, het schakelt lekker gemakkelijk. Het is een heel toegankelijk en flexibel bedrijf met een hoog kennisniveau van de verschillende technieken. De mensen zijn vriendelijk en de lijnen zijn kort. TMDi begrijpt en voelt heel goed aan wat er in de markt speelt en daardoor zijn ze een goede partner voor ons.”
Iwan Doornheim: “Met IDentacle staat er een solide basis, welke IM software er ook onder draait. IDentacle is voor ons een krachtige basis om verder te bouwen. De mogelijkheden die deze oplossing biedt, geven ons inspiratie om veel verder te denken dan dat we tot nu toe deden. Dat is een ander voordeel van de samenwerking met TMDi: wij weten wat we willen, TMDi weet wat er mogelijk is.”
Download