+31 317 799 843 info@tmdi.nl

Identity- en accesmanagement maakt medewerkers gelukkig

Identity- en accesmanagement, dat is iets technisch en dus voor onze IT-afdeling. Niet helemaal waar. Of misschien wel helemaal niet waar!

Identity- en accesmanagement staat in de praktijk voor: gemakkelijk en veilig inloggen. En ja, dat is iets dat met IT te maken heeft. Een IT-afdeling schept – meestal samen met een externe specialist  – de voorwaarden om dit mogelijk te maken.  IAM is voor niet IT-medewerkers onzichtbaar maar doet veel voor hen.  En zo hoort het ook. Medewerkers hoeven niet altijd diepgaande kennis te hebben van een systeem om er toch mee te werken. Vergelijk het met de techniek van een smartphone. Voor vrijwel niemand boeiend maar iedereen maakt er gebruik van en wordt er gelukkig van.

Als organisatie kun je ook je voordelen doen met een goedwerkend IAM-systeem. Stel er komt een nieuwe medewerker? Die wil je zo snel mogelijk thuis laten voelen in je organisatie. Concreet zou die direct bij alle systemen moeten kunnen om een bijdrage te leveren. In de praktijk zien wij echter  dat het soms dagen duurt voordat een nieuwe medewerker (of een medewerker die van functie verandert) de juiste rechten heeft om van de beschikbare applicaties, licenties en toegangspasjes gebruik te kunnen maken.

Met een professioneel IAM-systeem bepaal je vooraf welke licenties  en rechten er aan welke rol is gekoppeld. Een nieuwe financiële medewerker heeft dus andere applicaties dan een nieuwe onderwijzer.  Met een IAM-oplossing kun je er als organisatie voor zorgen dat een nieuwe medewerker geen ‘lelijke’ eerste dag ervaring heeft door niet werkende logins en authenticaties. Hij of zij voelt zich direct (letterlijk) opgenomen in de organisatie en dat maakt hen gelukkig.

Natuurlijk kun je gebruik maken van onze IAM-oplossing. Mooi. Maar zorg er in ieder geval voor dat je een IAM-systeem hebt waarmee je medewerkers op een vlotte manier aan boord kan helpen.  Een systeem dat niet alleen effectief  is voor een IT-afdeling, maar ook voor een HR-afdeling. En uiteraard voor die medewerker die bij je aan de slag gaat.

Alvast een gezond en gelukkig 2023 voor iedere (nieuwe) medewerker gewenst!

Dennis Dirks