+31 317 799 843 info@tmdi.nl

Zero Trust Identity Tracking: inzicht en beveiliging

Het is alweer een jaar geleden dat de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is ingevoerd. Deze wet verplicht organisaties en onderwijsinstellingen om extra maatregelen te nemen om persoonsgegevens te beschermen. Dennis Dirks, Security, Compliancy en Identity Architect bij TMDi: ‘’Goede gegevensbeveiliging vinden wij belangrijk en noodzakelijk. Dat is dan ook één van de redenen dat we onze Zero Trust Identity Tracking oplossing in het leven hebben geroepen’’.

Zero Trust Identity Tracking

Zero Trust Identity Tracking (ZTIT) stelt organisaties in staat om continu het netwerk in de gaten te houden door middel van logfiles. Door het netwerk in verband te brengen met databases en inlogmomenten, worden fouten in beveiliging en cyberaanvallen snel gedetecteerd en direct aan de beheerder gemeld. Denk hierbij aan het inloggen van een gebruiker op een afwijkend moment op een afwijkende locatie, of het wijzigen van wachtwoorden door iemand anders dan de gebruiker Hierdoor wordt een beheerder pro-actief geïnformeerd zodra er iets wijzigt of afwijkt, waardoor er sneller actie ondernomen kan worden.

zero trust identity tracking

Sentinel

TMDi maakt onder andere gebruik van het platform Sentinel van Micro Focus; een complete oplossing voor beveiligingsinformatie en gebeurtenisbeheer. Sentinel zorgt ervoor dat logboekgegevens worden verzameld en bewaard, waardoor eenvoudig kan worden gerapporteerd. Nieuwe bedreigingen worden snel gedetecteerd en risicovol gedrag is gemakkelijk te identificeren dankzij inzicht in gebruikersactiviteiten. Tevens heeft het systeem een BI optie, waarmee het zelf afwijkingen en abnormale activiteiten identificeert en meldt.

Kennis als meerwaarde

Maar TMDi gaat nog een stapje verder. Door een diversiteit aan regels, filters, rapportages en scripts te bundelen binnen Sentinel worden de meest gebruikte alert settings tijdens de implementatie al ingericht. En dankzij de opgedane kennis en ervaring vinden implementaties snel en volwaardig plaats.

ZTIT

Het Sentinel platform wordt in diverse sectoren gebruikt. Speciaal voor onderwijsinstellingen hanteert Micro Focus een aantrekkelijk aangepast tarief om haar steentje bij te dragen in het verhogen van de veiligheid en efficiëntie binnen scholen.

Voor de Purmerendse ScholenGroep was de AVG een aanleiding om hun gegevensbeveiliging nog eens extra onder loep te nemen. Dennis: “De AVG stelt dat een organisatie al het redelijke moet doen om te voorkomen dat privacygevoelige informatie lekt. Op het moment dat er sprake is van een datalek, zal er vaak een onderzoek plaatsvinden. Het helpt dan als je kunt aantonen dat je er alles aan doet om informatie in de gaten te houden met tooling als ZTIT. Dit stelt je in staat om afwijkingen eerder te detecteren, sneller in te grijpen en een goede inschatting te maken van de impact’’.

Ook starten met veiliger werken?

Hierbij delen we alvast een drietal tips:

  1. Bedenk vooraf goed wat je wilt meten en wat interessant is om te bekijken.
  2. Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor het systeem.
  3. Bedenk welk risico je loopt en bekijk wat je acceptabel vindt.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Zero Trust Identity Tracking voor jouw onderwijsinstelling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!