+31 317 799 843 info@tmdi.nl

Purmerendse ScholenGroep: Van decentrale naar centrale omgeving

In de Purmerendse ScholenGroep (PSG) werken zes scholen samen. Zij verzorgen een breed aanbod in opleidingen en leerwegen in het voortgezet onderwijs voor de regio Waterland. Cees Verhoog is ruim 13 jaar Senior System Engineer bij PSG. Als meewerkend voorman, met een team van 3 systeembeheerders, is hij verantwoordelijk voor de technische infrastructuur van de groep.

De migratie

PSG en TMDi werken ruim 13 jaar samen. TMDi heeft voor PSG diverse migraties mogen uitvoeren: van Windows 98 naar Windows XP, Windows 7 en Windows 10. Destijds werd er gewerkt met Novell, maar inmiddels is PSG volledig overgestapt naar Microsoft. Cees: ‘’De meerwaarde van TMDi is dat er zowel Novell als Microsoft specialisten in huis zijn waardoor de migratie goed gemanaged kon worden’’.

Naast het Microsoft traject, heeft TMDi ook IDM (Identity Management) van MicroFocus ingericht en geïmplementeerd. In plaats van ieder schooljaar elke deelnemer en docent opnieuw handmatig aan te maken, haalt MicroFocus geautomatiseerd alle rollen en rechten op uit Magister en distribueert dit naar de wifi omgeving, de Google omgeving en naar het Azure AD. Hierdoor wordt er veel tijd bespaard en de kwaliteit aanzienlijk verhoogd.

Van decentraal naar centraal

Eén van de grotere uitdagingen van de groep was de beweging van een decentrale omgeving naar een centrale omgeving. Cees: ‘’Iedere ochtend tussen 8 en 9 loggen er bijna 4000 mensen tegelijk in. Daarbij is het van groot belang dat alle rollen en rechten kloppen, en dat leerlingen en docenten via elk willekeurig device bij hun bestanden kunnen’’. TMDi heeft PSG hierbij ondersteund en voorzien van advies over 3 clusters, zodat de omgeving altijd beschikbaar is.

Op vaste dagen biedt TMDi support op locatie, waardoor PSG gebruik kan maken van de expertise en specifieke kennis van TMDi. Cees: ‘’De externe specialisten treden op als collega’s en worden echt als onderdeel van het team gezien.’’’

Ervaring met TMDi

TMDi gaat volgens Cees bij een project vooral slagvaardig en pragmatisch te werk. ‘’Waar TMDi in uitblinkt is de wijze waarop keuzes worden vastgelegd en de configuraties worden gedocumenteerd. Daarmee is alles altijd terug te zoeken en dat is erg prettig. Er zijn hele korte lijntjes en de jarenlange samenwerking zorgt ervoor dat we precies weten wat we aan elkaar hebben’’.