+31 317 799 843 info@tmdi.nl

Geen zorgen om je Teams & Exchange backup

Laten we eerlijk zijn: een van de grootste nachtmerries als het gaat om ICT systemen, is om data kwijt te raken. En of dat nu gebeurt door een kapotte drive, een verloren USB stick of een ransomware attack – je wilt het niet mee maken!

Voor velen is dat een van de redenen om zo veel mogelijk gegevens in de cloud op te slaan. Systemen zoals Microsoft365 zijn immers veilig … of toch niet?

Nederland is in september 2020 weer eens met de neus op de feiten gedrukt toen Stac (een Nederlandse online dienst die ongeveer hetzelfde doet als Dropbox en OneDrive) gegevens van klanten kwijt is geraakt door meerdere defecte harddisks in hun systeem. Het schijnt dat het aantal klanten dat data kwijt is geraakt gelukkig mee valt (het waren alleen gratis accounts die getroffen zijn – hoewel dat niet echt uit zou moeten maken). Voor meer informatie kun je hun storingsmelding systeem zien op deze link.

Maar goed, we mogen er toch van uit gaan de organisaties zoals Microsoft, Amazon en Google dit goed voor elkaar hebben?

Er is helaas een grote misconceptie als het gaat over beschikbaarheid van je data. Microsoft garandeert bijvoorbeeld een beschikbaarheid van 99,9%, maar daarmee bedoelen ze dat je 99,9% van de tijd bij je data kunt. Dat kunnen ze bereiken door data over verschillende data centra te mirrorren en spreiden, dus zelfs het afbranden van een datacenter zou geen invloed mogen hebben op je beschikbaarheid. Prima geregeld dus!

Wat echter niet wordt geregeld, is data die je zelf (bewust of onbewust) weg gooit. Bij Google bleef die data in je Prullenbak staan totdat je de ruimte ergens anders voor nodig had, maar inmiddels is Google overgestapt op een zelfde methode als Microsoft: verwijderde data blijft nog 1 maand in je Prullenbak staan en is daarna echt weg.

Privé kun je dat wellicht accepteren, maar zakelijk is dat een nachtmerrie! Een bedrijf heeft immers de verplichting om data minimaal 7 jaar beschikbaar te hebben.

Barracuda cloud-to-cloud backup

Gelukkig zijn daar natuurlijk oplossingen voor! TMD informatisering is partner geworden van Barracuda en kunnen we vanuit die samenwerking hun cloud-to-cloud oplossing aanbieden aan onze Microsoft 365 klanten. Voordelen van deze oplossing zijn dat alle data doorzoekbaar is (je kunt op specifieke woorden in zowel emails als Teams content zoeken) en dat je terug kunt gaan naar een specifiek moment in de tijd (mijn mailbox op 7 juli 2019 om ongeveer 11:00 uur). Backups hebben in principe een ongelimiteerde retentietijd, die we dus meestal maar instellen op 7 jaar.

Verder kun je restore acties naar de originele plaats of account laten gebeuren, of naar een ander account.

En dat alles te bedienen via een gemakkelijke web-interface. Lokale beheerders kunnen zelf de backup- en restore acties uitvoeren. Voor onze Gold-support klanten wordt het door TMD informatisering volledig ingesteld, onderhouden en gecontroleerd, maar ook voor onze Silver- en Bronze-support klanten kunnen we na de initiële installatie als ze willen nog steeds mee kijken en assisteren.

Contact

Neem voor meer informatie over cloud-to-cloud backup, M365 migraties, licenties of beheer contact met ons op. Wij helpen u graag en goed!