+31 317 799 843 info@tmdi.nl

Microsoft 365 back-up zwaar onderschat. Behalve door Microsoft zelf!

Niet lang geleden werden email-applicaties lokaal gehost, Tegenwoordig zien we dat dit bij vrijwel al onze relaties inmiddels een SaaS-oplossing is geworden; de applicatie en data staan in the cloud. Maar hoe is je back-up geregeld? En hoe denkt Microsoft hierover?

De voordelen van SaaS-oplossingen zijn duidelijk. Geen servers die kunnen crashen, de beveiliging is goed op orde en er is overal snel toegang, om maar een paar voordelen te noemen. Wat niet iedereen zich realiseert is dat Microsoft wel een beschikbaarheidsgarantie geeft, maar geen back-ups maakt van de data die in de office omgeving staat! En welke organisatie heeft niet ooit data nodig gehad die in OneDrive stond maar inmiddels is verwijderd?

E-mails die je in Outlook verwijdert, staan nog enige tijd in je trash can. Files die je in Teams of OneDrive weggooit, zijn ook nog even terug te halen. Maar na de ‘prullenbak-periode’ zijn ze echt weg. Dat kan een probleem zijn als je iets te enthousiast opgeruimd hebt en het is zeker een probleem als je gegevens vanuit compliancy oogpunt moet bewaren!

Het maken van een goede back-up hoeft niet moeilijk te zijn. TMDi biedt een betrouwbare cloud to cloud-back-up aan. Hiermee wordt de complete Microsoft 365–omgeving geback-upt. Iedere dag en automatisch. Exchange online, OneDrive for Business, SharePoint en Teams worden allemaal (als je wilt) meegenomen. En na de installatie heb je geen omkijken meer naar je backup! Het is volledig gescheiden van je online Microsoft 365-omgeving!

De back-up voldoet aan AV-regels en wordt binnen de EU opgeslagen. Het heeft ook een unlimited retention time. Optimaliseer je beveiliging met vijf niveaus van gedetailleerde, op rollen gebaseerde toegangscontroles die bepalen wie wat kan doen. Terughalen van gegevens is bijzonder eenvoudig: selecteer de datum en kijk hoe op dat moment je mailbox of Teams er uit zag. Selecteer een bericht, folder of bestand en zet het terug naar de originele locatie, een nieuwe folder of zelf naar een ander account. Allemaal geregeld in minuten, geen uren!

Het hebben van een dagelijkse snapshots is ook een bijzonder effectief middel om een ransomware aanval te weerstaan. Als je organisatie (ondanks alle beveiliging maatregelen) ten prooi valt aan een ransomware attack, zul je natuurlijk eerst moeten zorgen dat de software die de aanval uit heeft gevoerd wordt geneutraliseerd. Daarna kun je delen of alle data uit de backup relatief eenvoudig terug halen. Het is geen volledig recovery plan, maar een belangrijk onderdeel om je weerbaarder te maken tegen ransomware aanvallen.

Nooit meer de juiste tapes zoeken, tapes buiten het pand opslaan of tapes die toch niet meer leesbaar zijn. Back-ups zoals je dat in 2022 mag verwachten: betrouwbaar, efficiënt, online, en automatisch! Interesse? Neem contact met ons op

Dennis Dirks